Babyís ingeŽnt tegen hepatitis B

 

Vanaf 2012 krijgen alle zuigelingen voortaan een inenting tegen hepatitis B aangeboden. Minister Klink van VWS volgt daarmee het advies op van de Gezondheidsraad om de inenting op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Hepatitis B is een ernstige aandoening van de lever die veroorzaakt wordt door een virus.

Op dit moment krijgen baby’s die een verhoogd risico hebben op hepatitis B de inenting al via het RVP. Dat zijn kinderen met een moeder met een chronische hepatitis B-infectie, kinderen van wie tenminste één ouder afkomstig is uit een land waar hepatitis B vaak voorkomt en kinderen met het syndroom van Down.

De minister verwacht dat de vaccinatie tegen hepatitis B uiterlijk 1 januari 2012 in het RVP is opgenomen. In veel andere westerse landen zit de vaccinatie al langer in het vaccinatieprogramma.

De Gezondheidsraad had ook geadviseerd om door middel van een inhaalcampagne alle kinderen tot 12 jaar te vaccineren. Dit advies neemt de minister echter niet over. De mogelijke gezondheidswinst van een jarenlange inhaalcampagne weegt niet op tegen de logistieke inspanningen die hiervoor nodig zijn.

bron: RIVM

Bekijk ook: