Meer dan twee miljoen mensen hebben zowel HIV als hepatitis C

Wereldwijd zijn ongeveer 2.3 miljoen mensen met HIV ook geïnfecteerd met het hepatitis C-virus. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de University of Bristol en de London School of Hygiene & Tropical Medicine. Meer dan de helft, 1.3 miljoen mensen, zijn injecterende druggebruikers.

De studie, gesponsord door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft 783 medische studies beoordeeld die betrekking hebben op HIV/HCV coïnfectie (anti-HCV positief).

Dr Philippa Easterbrook, van het WHO’s Global Hepatitis Programme: “De studie toont niet alleen aan dat mensen met HIV een verhoogd risico hebben op hepatitis C, maar ook dat de prevalentie van hepatitis C onder injecterende druggebruikers meer dan 80% is.”

Professor Peter Vickerman, van de University of Bristol’s School of Social and Community Medicine: “Deze studie laat zien dat injecterend druggebruik een zeer belangrijke oorzaak is van hepatitis C bij mensen met HIV, met name in Oost-Europese en Centraal-Aziatische landen. Het is dan ook dringend noodzakelijk dat preventieve maatregelen en toegang tot HIV- en hepatitis C-behandeling gerealiseerd wordt om morbiditeit en nieuwe infecties te verminderen.”

Wereldwijd hebben 37 miljoen mensen HIV en 130 -150 miljoen mensen hebben hepatitis C.

 

Bron: University of Bristol

 

Bekijk ook: